Waarom Ik Geen Eieren Meer Eet

nv-author-image

Vegan Revolutie

Eieren. Ik was er dol op. Het liefst zacht gekookt met een beetje peper, zout en een flinke klodder échte mayonaise. Maar gebakken mocht ook hoor, het liefst in de roomboter en sunny-side up.

Nee ik maak echt geen geintje. Ik was een absolute ei-lover. Tijdens mijn Paleo periode ontbeet ik elke ochtend met eieren en spek en ik vond het geweldig.

Waarom, zou je denken, eet ik dan toch geen eieren meer? In dit artikel leg ik graag uit wat voor mij de doorslag gaf om geen eieren meer te eten.

Wat Zijn Eieren Eigenlijk?

Is het de menstruatie van de kip? Is het een onbevrucht eitje? Kan je ook bevruchte eitjes eten? Met andere woorden, wat eten we eigenlijk als we die omelet naar binnen schuiven?

Kippen ovuleren om dezelfde reden als mensen: om te reproduceren. In kippen bestaat de eierstok uit een cluster van eicellen, ook wel eidooiers genoemd.

ei in ontwikkeling
De twee grootste eierdooiers zijn volledig ontwikkeld en zullen vervolgens losbreken van de eierstok zodat het proces van de schilontwikkeling kan beginnen. Bron: Tufts OpenCourseWare/ Creative Commons 3.0

Vrouwen produceren ook eitjes via de eierstokken.

Elke maand laten de eierstokken van een vrouw een volwassen eitje los. Als het eitje bevrucht wordt nestelt het zich in de baarmoederwand. Zo niet, dan wordt het eitje vernietigt en het lichaam uit gewerkt.

Dit vernietigen en uit het lichaam werken van het onbevruchte eitje is een grote aanslag op menselijk lichaam (zoals de meeste vrouwen wel kunnen beamen).

Kippen daarentegen menstrueren niet zoals sommige mensen nog weleens beweren. Maar de aanslag op hun lichaam om een ei, dat relatief gezien vele malen groter is dan hun eigen lichaamsgewicht, er uit te persen is immens.

Zeker voor moderne leghennen die absurde hoeveelheden eieren per jaar moeten produceren.

Hoeveel Eieren Leggen Kippen?

Het maken en leggen van eieren kost een kip zoveel energie dat een kip in het wild maar 10 – 15 eieren per jaar legt. 
1
1.
University of Kentucky College of Agriculture, Food and Environment, Poultry Extension, Small and Backyard Flocks: Frequently Asked Questions. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www2.ca.uky.edu/smallflocks/FAQs.html
×
2
2.
“Unlike most domestic hens, who have been selectively bred to lay eggs year-round, wild fowl breed and lay primarily in spring. The Red Jungle Fowl lays 10-15 eggs per year, and the average size of each brood is 4-6 chicks.” Humane Society of the United States, About Chickens. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www.humanesociety.org/assets/pdfs/farm/about_chickens.pdf
×Het rode kamhoen (in de volksmond bankivahoen) – de voorouders uit het wild waarvan de gedomesticeerde kip afstamt – legt jaarlijks een tot twee keer eieren, met gemiddeld zo’n 4 – 6 eieren per keer.
3
3.
Encyclopedia of Life, Facts About Red Junglefowl. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://eol.org/pages/1049263/details
×


Het lichaam van deze kamhoen zou de fysieke uitputting van honderden eieren leggen niet aankunnen. Iets wat de gedomesticeerde kip wel geforceerd wordt om te doen door middel van genetische manipulatie.

Het is daardoor een gebruikelijke misvatting dat kippen altijd van nature eieren leggen, omdat moderne leghennen intensief gefokt zijn om 250 tot 300 eieren per jaar te kunnen leggen.

eierboerderij
Het leven van de moderne leghen. Bron: NOS

Terwijl kippen in het wild, net zoals alle andere vogels, alleen eieren leggen in het broedseizoen – voornamelijk in de lente – en alleen voldoende eieren om de overleving van hun genen veilig te stellen.

Vegetariër Zijn en Eieren Eten Gaat Lastig Samen

In 2012 besloot ik om vegetarisch te gaan eten. Ik kon niet langer eten in mijn mond stoppen waar een dier het leven voor had gelaten. Eieren daarentegen at ik nog in volle getale. Voor een ei werd immers geen dier geslacht.

Althans, dat dacht ik..

Tijdens de 3 jaar dat ik onderzoek deed naar de plantaardige / vegan lifestyle ontdekte ik dat het eten van dierlijk voedsel soms meer leed met zich meebrengt dan je aanvankelijk zou denken.

Je moet je voorstellen dat de eierindustrie GIGANTISCH is. Mannelijke kuikens leggen geen eieren en groeien niet groot genoeg om er vlees van te maken. Ze zijn economisch dus niet interessant, daardoor nutteloos voor de industrie en worden daarom afgedaan als grof vuil.

Zodra het mannelijke geslacht van deze kuikens wordt bepaald worden de kuikens gedood. Hoe? Nou, door ze bijvoorbeeld al levend en bij bewustzijn in een hoge snelheids shredder te gooien zoals hieronder:

En ja, dit gebeurt ook gewoon in Europa, bij vrije uitloop eieren, biologische eieren en ga zo maar door.
4
4.
“Jaarlijks worden in Europa honderden miljoenen haantjes in de eierindustrie levend versnipperd of vergast, omdat ze geen eieren kunnen leggen. Alleen al in Nederland en Duitsland gaat het om meer dan 88 miljoen kuikentjes per jaar.” Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://europa.partijvoordedieren.nl/news/versnipperen-kuikens-eu-wijd-stoppen
×De industrie moet ook wel, want wat moeten ze anders met al die mannelijke kuikens? Het kost alleen maar geld en dat kan niet in een wereld waarin alles draait om winst maken.

Persoonlijk schudden dit soort beelden mij wakker en vraag ik me echt af hoe we hier beland zijn. Hopelijk doet het dit ook met jou en realiseer je je nu dat je eigenlijk geen vegetariër kunt zijn terwijl je toch wel eieren eet.

Je draagt – of je het nu wilt of niet – bij aan de hel waar deze miljoenen kippen en kuikens doorheen moeten.

Mocht je dit filmpje nog niet overtuigend genoeg vinden neem dan eens een kijkje op deze pagina van Mercy for Animals.

Een Positief Geluid Vanuit de Eierindustrie?

Als vegan schuilt altijd het gevaar dat je met oogkleppen op naar de wereld gaat kijken en daarom probeer ik mijn blik altijd zo open mogelijk te houden.

Ondanks dat ik nog steeds tegen het gebruik van dieren ben om mijn smaak te bevredigen komen er ook ‘positieve’ geluiden uit de eierindustrie.

Zo verscheen er in juni 2017 een hoopvol bericht van Wakker Dier waarin ze zeggen dat er een ei in de supermarkt komt waarvoor geen haantjes door de shredder hoeven. Meer info daarover lees je in dit artikel van Trouw.

En in Duitsland zijn ze bezig om een technologie te ontwikkelen die kan zien of een ei een mannetje of vrouwtje bevat.

Op die manier kunnen de eieren met mannetjes erin uit het proces worden gehaald zodat ze nooit geboren zullen worden en dus niet door de vermaler hoeven. De eieren worden dan gebruikt als veevoer.

Dit is best wel huge als je je beseft dat er jaarlijks miljarden haantjes wereldwijd levend vermalen worden. Meer hierover lees je in dit artikel.

Is Het Ethisch Verantwoord om Eieren te Eten van Kippen die je Zelf Houdt?

Het mag duidelijk zijn dat het eten van eieren niet binnen de definitie vegan valt. Maar vegan zijn is zoveel meer dan het volgen van regels en definities. Veganisme gaat om het maken van gezonde, logische en compassievolle keuzes, het hebben van een grotere bewustwording en het hebben van gezond verstand.

Het is daarom belangrijk om zo af en toe voorbij de regels en definities te kijken en echt proberen te begrijpen naar de redenen achter de antwoorden die gegeven worden.

Zelf kippen houden

Het begrijpen van de ethiek achter het eten van eieren van kippen die je zelf houdt is echter geen makkelijke opgave. Laten we daarom eens kijken naar de volgende richtlijnen en vragen die wellicht verheldering geven.

Waar Komen de Kippen Vandaan?

Een van de eerste dingen die je jezelf moet afvragen als je eieren wilt eten van kippen die zelf gehouden worden is waar deze kippen vandaan komen. Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is de eierindustrie een van de gruwelijkste industrieën ter wereld.

Koop daarom nooit kippen van fokkers, boerderijen, of iemand die een connectie heeft met de kippen -of eierindustrie. Doe je dit wel dan blijf je deze gruwelijke industrie supporten en draag je dus bij aan het leed dat andere kippen wordt aangedaan.

Je kunt beter kippen nemen die uit een opvang komen. Maar ook als je een kip bij een opvang haalt is het belangrijk om vragen te stellen als “Komt de kip uit de eierindustrie?” “Hebben jullie de boer voor de kip betaald?” “Of hebben jullie de kip gevonden?” Deze vragen kunnen invloed hebben op je beslissing.

Geven we de Kippen Écht Een Goed Leven?

Een kip redden van de slacht betekent niet dat de kip direct een goed leven heeft. Stel jezelf dus de vraag of de kip voldoende bewegingsvrijheid heeft, het juiste voer krijgt, een passend hok heeft en of je de kosten voor de dierenarts wilt en kunt voldoen.

Gebruik Je de Eieren in het Voordeel van de Kip of om Je Smaak te Bevredigen?

Veel mensen houden zelf kippen voor de verse eitjes. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat een kip in een natuurlijke omgeving eieren blijft leggen totdat haar nest vol is.

Als het nest vol is stopt ze met het leggen van eieren en begint ze te broeden.
5
5.
Waarom blijft een kip maar eieren leggen? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://www.nrc.nl/nieuws/2010/08/18/waarom-blijft-een-kip-maar-eieren-leggen-11932646-a349779
×


De eierindustrie onderbreekt dit proces door de eieren steeds weg te halen waardoor de kip eieren blijft produceren om het nest vol te krijgen. 

Het leggen van een ei kost een kip immens veel moeite en energie. In extreme gevallen sterven de kippen als gevolg van de enorme druk die er op haar organen komt te liggen doordat ze zoveel eieren moet produceren.
6
6.
Eggs: What Are You Really Eating? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/
×


Verder lijdt de kip aan een enorm verlies van calcium per ei dat ze produceert. Dit calcium zorgt ervoor dat het ei sterk is, het is tenslotte het huisje van haar toekomstige baby.

De eierindustrie heeft de kippen echter tot het randje geduwd van wat er fysiek mogelijk is, waardoor veel kippen een enorm tekort aan calcium hebben wat vaak leidt tot een pijnlijke dood.
7
7.
Eggs: What Are You Really Eating? Informatie geraadpleegd op 04/02/2018 van https://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/
×


Wat Heeft dit te Doen met de Verse Eitjes die ik uit Mijn Tuin Haal?

Een manier voor een kip om het calcium tekort aan te vullen is door haar eigen eieren op te eten. 

Dit druist natuurlijk in tegen de reden waarvoor je misschien in de eerste plaats kippen hebt genomen. Door de eieren niet weg te halen bij de kip zorg je voor twee dingen:

  1. We moedigen haar niet aan om meer eieren te leggen
  2. We geven de kip een kans om de verloren voedingsstoffen terug te krijgen door haar eigen eieren op te eten

Een manier om de kip te laten weten dat ze het ei op kan eten is door het lichtjes te breken. Hierdoor snapt ze dat er geen kuiken uit zal komen en is ze eerder geneigd het ei op te eten.

Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat als je ook een haan hebt de eieren bevrucht kunnen worden. Bedenk dus goed of je kunt zorgen voor deze nieuwe kippen en hanen.

Als je niet wilt dat de eieren uitkomen zou je of de haan weg kunnen halen of er toch voor kiezen om de eieren weg te halen zodat je niet met kuikens komt te zitten die je eigenlijk niet kunt huishouden.

Maar Wat Als mijn Kippen Hun Eigen Eieren Niet Opeten?

Een van de terechte opmerkingen van veel mensen is dat het toch enorm zonde is om niks te doen met eieren die niet worden opgegeten door de kip zelf.

Laat ik eerst zeggen dat voor je eigen gezondheid het vele malen beter is om de eieren te laten vergaan in plaats van ze op te eten. Eieren zijn onwijs slecht voor je gezondheid en richten immense schade aan in onze aderen.
8
8.
Greger, M.D, Michael “Eggs vs. Cigarettes in Artherosclerosis”. NutritionFacts.org video. Volume 12. March 11th, 2013. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://nutritionfacts.org/video/eggs-vs-cigarettes-in-atherosclerosis/
×
9
9.
Baer, Heather J, et al “Risk Factors for Mortality in the Nurses’ Health Study: A Competing Risks Analysis”. American Journal of Epidemiology. Vol. 173, No. 3. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105270/pdf/kwq368.pdf
×
10
10.
Spence, J. David, et al “Egg yolk consumption and carotid plaque”. Artheroslcerosis xxx (2012) 1-5. Informatie geraadpleegd op 31/01/2018 van http://www.med.mcgill.ca/epidemiology/hanley/c609/articles/EggyolkPlaqueSmoking.pdf
×


Echter, als jij niet vegan bent vanwege gezondheidsredenen, blijft de vraag nog steeds onbeantwoord.

Ik vond een prachtig artikel dat je hier kunt lezen die mijn mening hierover samenvat.

In het kort komt het erop neer dat ik vind dat de ene uitzondering vaak leidt naar de andere uitzondering.

Als vegan wil ik graag een voorbeeld zijn voor anderen zodat ik ze kan inspireren en ik denk dat het verwarrend is voor mensen als ze zien dat ik alsnog eieren eet, ook al komen ze uit mijn eigen tuin.

Bovendien, als er nog steeds eieren over zijn nadat je jouw kippen de kans hebt gegeven om ze op te eten zijn er nog tal van manieren om de eieren voor een goed doel in te zetten. 

Een voorbeeld zou zijn om ze te verkopen aan mensen die nog wel eieren eten. Door dit te doen bereik je het volgende:

  1. Je kippen krijgen eerst zelf de kans om hun eieren op te eten
  2. Je zorgt ervoor dat de eierindustrie minder eieren kan verkopen doordat jij dierenleedvrije eieren verkoopt aan mensen die anders eieren hadden gekocht uit de gruwelijke eierindustrie
  3. Je kunt het geld dat je ermee verdiend weer geven aan opvangcentra die kippen uit de industrie opvangt of je kunt het gebruiken om het leven te verbeteren van jouw kippen

Top! Ik ben Overtuigd. Maar Hoe Vervang ik Eieren??

Grappig genoeg ontdekte ik dat in veel baksels dat ei bevat, je het ei eigenlijk helemaal niet mist. Toch heb ik hieronder een handig lijstje hoe ik het ei vervang als een recept daarom vraagt.

Lijnzaad met water:

Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het even staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei-mengsel. Doet het goed in zoete baksels.

Chiazaad met water:

Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en laat het 10 minuten staan. Mix het in een keukenmachine en klaar is je ei. Doet het wederom goed in zoete baksels zoals mijn Bananenbrood met Dadels & Vijgen.

Kikkererwtenmeel met water:

Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water. Dit ei kun je goed gebruiken in hartige gerechten zoals een quiche of om er Chilla Pannenkoekjes van te maken.

Tofu:

50 Gram tofu staat gelijk aan 1 ei. Zelf gebruik ik tofu meestal in hartige gerechten zoals scones of quiche.

Agar Agar:

Los 1 eetlepel agar agar op in 1 eetlepel water. Laat het papje even staan en roer het nog een keer goed door. Agar agar is een plantaardig geleer -of bindmiddel en is perfect om sauzen in te dikken of pudding mee te maken.

Fruit:

Bananen en appelmoes zijn perfecte eivervangers en ze hebben nog smaak ook. Ze geven luchtigheid aan je gerechten en het beste vervang je 1 ei door een halve banaan of 3 eetlepels appelmoes.

Ei-vervanger:

Zelf heb ik dit nog niet getest maar er schijnen echte ei-vervangers te bestaan zoals die van het merk Orgran dat je bij de Albert Heijn kunt kopen. Een ei vervang je door 1 theelepel te mengen met 2 eetlepels water en zoete baksels lenen zich er het beste voor.

Vocht van kikkererwten uit blik:

De broer van een vriendin van mij wees me hierop, maar het schijnt dat je prima opgeklopt eiwit kunt maken van het vocht van kikkererwten uit blik.

Gooi de volgende keer dat je hummus maakt dus niet het vocht weg maar klop het op met een mixer en gebruik het in een gerecht dat opgeklopt eiwit nodig heeft (merengue bijvoorbeeld).

Conclusie

Er bestaat een wereld zonder eieren. Zelfs als je de smaak van ei niet wilt opgeven zijn er tal van gerechten die de smaak imiteren. Plus er zijn tal van plantaardige alternatieven die je kunt gebruiken in je baksels.

Daarnaast zijn kippen zulke mooie dieren. Als je een klein beetje gevoel in je donder hebt moet je het toch met me eens zijn dat het diep van binnen niet klopt dat we deze dieren zoveel leed berokkenen?

Het filmpje hieronder herinnert je er weer even aan hoe prachtig en liefdevol de natuur kan zijn en dat iedere moeder het allerbeste wilt voor haar kind/jong:

En mocht je jouw eitje absoluut niet willen opgeven? Ga dan op zoek naar iemand die eigen kippen houdt en hier met intense liefde voor zorgt en koop die eieren in plaats van de gruwelijke eierindustrie te sponsoren.

Het bericht Waarom Ik Geen Eieren Meer Eet verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *