Seaspiracy: De Belangrijkste Documentaire die in 2021 Moet Hebben Gezien!”

 • by
nv-author-image

Seaspiracy is een in 2021 uitgekomen documentaire van de Engelse filmmaker: Ali Tabriziui. Hij zoekt uit hoeveel invloed wij mensen hebben op de vernietiging van het zeeleven, en stuit op een corrupte wereld die zich met name achter de commerciële visserij schuilhoudt. En dit kostte wat kost geheim wilt houden.

Al van kleins af aan is Ali Tabriziui gefascineerd door walvissen, dolfijnen en het mariene leven in de oceanen. Hij wilde niets liever dan deze wereld aan de mensen laten zien aan de hand van zijn films.

Seaspiracy happy vegan met oceaan en tekst

Maar zijn romantische beeld veranderde snel na het zien van grote hoeveelheden dode dolfijnen en walvissen op de stranden. Met magen vol met plastic.
Deze intelligente dieren zijn samen met de oceaan zelf enorm belangrijk en hebben veel invloed op het klimaat:

 • Walvissen bemesten de oceaan met fytoplankton die zuurstof afgeeft.
 • De oceaan vangt 4x zoveel Co2 op dan het Amazone regenwoud.
 • 85% van onze zuurstof komt van de oceanen.

Plastic is een groot probleem. Ruim 150 miljoen ton drijft er al in de zee en elke minuut komt er een vuilniswagen bij. Enorme plastic soepen drijven in de oceanen. Waarvan die op de North Pacific wel 1,6 miljoen km² is. En het ergste is dat al dit afval afbreekt tot microplastics, die in elk levend wezen terecht komen.

Ali was vastberaden er wat aan te doen. Maar wat hij ook deed, plastic leek de overhand te houden. Ondanks werd bekend dat ondanks de bedreigde dieren, landen zoals Japan weer waren begonnen met de walvisjacht. Iets dat als sinds de jaren 80 internationaal verboden is. Vooral in de Japanse stad Taiji worden nog altijd zo’n 700 dolfijnen en walvissen gedood.

Zouden deze jachtpraktijken nu een ergere impact hebben dan plastic?
Ali liet alle projecten vallen en begon zijn onderzoek in Taiji om het ware verhaal van de oceanen te achterhalen.

Al op de 1e dag is het duidelijk dat de mensen daar niet van pottenkijkers houden. Ondanks de ondervragingen en achtervolgingen van agenten, kustwacht en mensen van de geheime dienst, slagen ze erin om bij een baai een slachtpartij van een grote groep opgejaagde dolfijnen vast te leggen.

De grootste shock voor de filmmaker was dat er een connectie bestaat tussen deze praktijken en de waterpretparken- industrie. Jonge dolfijnen worden namelijk uit deze opgejaagde groepen gehaald en vervolgens voor veel geld verkocht aan dit soort parken om trucjes te doen.

De bedragen kunnen oplopen tot wel 100,000 dollar per dolfijn! Een perfecte gouden ticket naar snel en vooral veel geld verdienen.
De filmmaker had nooit gedacht dat hetgeen waar hij als kind altijd zo van genoot, dit soort slachtingen financierden.

Maar waarom dolfijnen slachten als er geen markt is voor vlees?

De reden die wordt gegeven is echt bizar: Pestcontrole voor de vissers. Dolfijnen eten teveel vis waardoor er te weinig voor de vissers overblijft. Maar het is al snel duidelijk dat er een andere reden achter zit. Ze stuiten namelijk in de stad Kil- Katsuura, op de grootste Multi- biljoenen industrie ter wereld van Blauwvintonijn. Slechts 3% van de hele populatie Blauwvintonijn is nog over.

Het doden van dolfijnen heeft helemaal niets te maken met pestbestrijding. Het wordt juist als een excuus gebruikt om door te gaan met deze industrie zonder verantwoording af te hoeven leggen voor de overbevissing en de ecologische schade.

En niet alleen de tonijnindustrie. Ook de haaienvinnen dragen hier veel aan bij. Om meer te weten te komen over deze luxe ( en overigens smakeloze) delicatesse, gaan ze naar de “Shark Vin City” Hong Kong. Daar kregen ze alles behalve een warm onthaal. Slechts met een verborgen cameraatje konden ze de praktijken en markten vol haaienvinnen filmen.

Veel mensen zien haaien alleen als bloeddorstige bijtgrage dieren. Maar haaien hebben een belangrijke rol voor de oceanen en zelfs het voedsel voor zeevogels.

 • Ze houden de vissenpopulatie onder controle
 • De oceanen gezond
 • Ecosysteem levend
 • Koraal in leven

Toch is de haaienvinnensoep niet verantwoordelijk voor de bijna 80 tot 90% verlies van de haaienpopulatie. De bijvangst van de commerciële visserij blijkt vele male erger te zijn. Wel 50 miljoen haaien sterven doordat ze in netten verstrikt raken.

De waarheid achter “duurzame” vis

Gelukkig hebben we de eerlijke vislabels, die ons beschermen tegen dit soort dierenleed en misdrijven. Denk maar aan de bekende MSC label of Dolphin Save. Maar dat idee over eerlijke vis zonder bijvangst wordt totaal weggevaagd.

seaspiracy duurzame labels met kruis erdoor

Het probleem is namelijk controle. Hoe kan je controleren dat het ook daadwerkelijk zonder bijvangst wordt gevangen? Dat werd pijnlijk duidelijk toen MSC meerdere keren de deuren sloten voor een interview en de Dolphin Save moest toegeven dat ze duurzame vis konden garanderen. Opzichters worden omgekocht of zelfs vermoord als zo ook maar iets zien.

Er wordt veel gesproken over dat het plasticprobleem. En dan vooral de plasticzakken en rietjes. Maar de plasticsoep bestaat slechts 0,03% uit rietjes in vergelijking met de 46% visnetten en ander soort vis- gereedschap. Dus, de visserij heeft wel degelijk meer impact. Maar waarom wordt er dan niet over gesproken?

Als Ali vraagt aan zijn favoriete milieuorganisatie: Plastic Pollution Organization, waarom zij dit niet aankaarten en mensen aansporen om minder of geen vis te eten, krijgt hij een opmerkelijke boze reactie: “Daar ligt onze focus niet. Geen tijd en geen interesse.” Er werd zelf verzocht de camera uit te zetten.

De reactie van Plastic Pollution is achteraf ook niet gek:
Ze blijken samen met Dolphin Save een project van Earth Island Institutie te zijn, die er juist op uit is meer zeevoedsel te verkopen.
Ondanks de impact van de commerciële visserij, blijven milieuorganisaties en zelfs het Europees parlement van milieu en visserij stil. Terwijl de zeebodem met enorme sleepnetten volledig kaal en leeg geschraapt wordt.

En het heeft niet alleen effect op vissen. Alleen al in de visserij in Ijsland sterven per maand:

 • 269 bruinvissen
 • 900 verschillende soorten zeehonden
 • 5000 zeevogels

Het is zelfs zo erg dat de visindustrie meer dieren per dag dood, dan dat de Olieramp in de Golf van Mexico in 2010 deed in een paar maanden.

Maar het gaat verder dan alleen de milieuschade. Tijdens de reis met Sea Shepherd op de Libische wateren, ontdekken ze dat veel Europese landen daar illegaal vissen dat ten koste gaat van de lokale bevolking. Met alle gevolgen van dien. Het bevorderd:

 • Piraterij
 • De jacht op wilde dieren
 • Waardoor er ziekten zoals Ebola ontstaan
 • Meer sterfgevallen onder plaatselijke vissers, doordat ze verder van de kust moet vissen.

Duurzame vis, bestaat dat?

Gelukkig proberen mensen een oplossing te zoeken om de overbevissing tegen te gaan. Zo heb je Fish Farming. Vandaag de dag komt 50% van ons zeevoedsel uit dit soort kwekerijen.

Voordelen zijn:

 • Geen bijvangst.
 • Geen illegale visserij
 • Geen zeebodemschade
 • Geen gevaarlijke werkomstandigheden
 • Geen bedreigde dieren die worden gedood.

Maar de docu laat duidelijk zien dat andere problemen ontstaan:

 • Verschillende ziekten
 • Dierenleed
 • Krijgen vismeel/ visolie van wilde vis te eten
 • Grote kweekbatterijen
 • Slavernij
 • 30% van de Mangrove bossen wordt hiervoor gekapt

Meer dan 50% van alle gekweekte zalm gaan al dood van ei tot bord. En elke zalmkwekerij in Schotland produceert net zoveel organisch afval als een stad met 20.000 mensen per jaar. Echt idiote hoeveelheden voor iets dat zich duurzaam en verantwoord noemt.

Maar vooral het punt over slavernij blijkt een gevaarlijk onderwerp te zijn om over te praten. Gekoppelde bedrijven en illegale schepen hebben veel weg van maffia -en drugspraktijken, waardoor werknemers onherkenbaar en in het geheim hun schrijnende verhalen moeten vertellen. Zelfs de docu- makers namen een levensbedreigend risico.
Duurzame of verantwoorde vis bestaat niet!

Wat kan je dan wel doen?

Geen vis eten. Er is altijd vertelt dat je vis moet eten om zo aan je Omega 3 te komen. Maar eigenlijk mis je niets, omdat de Omega 3 niet van de vis zelf afkomt maar van de alg die de vis eet. Dus waarom richten we ons niet op de directe bron om Omega3?

Ali ontmoet New wave food en Marine Bioloog: Dominique Barnes die zeevoedsel maakt van zeeplanten. En ook zij zegt samen met andere experts die hij heeft geïnterviewd: Het enige wat je mist zijn alle slechte stoffen die we via vieze vis binnenkrijgen.

dode haringen op een donkere achtergrond Seaspiracy

En deze alternatieven komen steeds meer en meer op. De simpelste oplossing om het leven van de oceaan te redden, is om ze gewoon niet eten. Dan kan ook de zee snel weer herstellen, als het de kans krijgt.

“Als 1 persoon kan je geen grootste wereldproblemen oplossen. Maar iedereen kan wel iets doen, en grote ideeën kunnen een grote impact maken.”

– Sylvia Earle

Eet jij vaak nog vis?

Nou, ik denk dat je na deze documentaire, heel anders naar je bordje vis zult kijken. Want hierin wordt het echte verhaal van de visserij, de duurzame vis en de invloed op de oceanen en het klimaat aan het licht gebracht. Wil jij weten hoe het echt met jouw vis zit? Dan moet je is deze docu echt een “must”!

Benieuwd naar andere interessante verhalen? Neem zeker een kijkje op de andere Vegan docu’s! Of lees hoe jij visvrij kunt koken met bijvoorbeeld dit Vegan Tonijn recept. Ook de overheerlijke Fish & Chips is zeker een aanrader en super makkelijk te maken.

Het bericht Seaspiracy: De Belangrijkste Documentaire die in 2021 Moet Hebben Gezien!” verscheen eerst op Happy Vegan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *