Italiaanse Vegan gehaktballen: Het beste recept onder de vleesvervangers!

  • by
nv-author-image

Wacht even met het kopen van diepvries gehaktballen! Er zijn meer Vegen wegen naar Rome. Ook voor het maken van goede vleesvervangers. En het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Neem deze heerlijk kruidige Italiaanse Vegan gehaktballen: Super makkelijk, super lekker en je hebt maar 3 hoofdingrediënten nodig! Wat wil je nog meer. Zo hoef je niets te missen. En dit recept is ook geschikt voor mensen met een notenallergie of glutenintolerantie.

Waar zijn Italiaanse Vegan gehaktballen normaal gesproken van gemaakt?

Naast het gebruik van gehakt, worden er in de Italiaanse gehaktballen: eieren, parmazaanse kaas, broodkruim en verschillende kruiden toegevoegd. Het is wordt gebruikt om er vooral een stevig, kleverige massa van te maken. Maar je kunt veel van deze ingrediënten vervangen met plantaardige producten. Wij maken ze van peulvruchten, champignons en eiervangers zoals Flax Egg.

Voor dit recept gebruiken wij linzen. Maar je kunt ook gebruik maken van andere peulvruchten zoals:

  • Kikkererwten
  • Kidney bonen
  • Zwarte bonen
  • Quinoa
  • Tofu
  • Tempe
  • Vegan Gehakt uit de winkel. (Hoewel er niets boven zelfgemaakte balletjes gaat.)

Je kunt ook een mix maken in combinatie met:

  • Mais
  • Paddenstoelen
  • Aardappel
  • Rijst
  • Noten zoals walnoten of amandelen
  • Fruit zoals jackfruit en meloen

Zo kan je toch genieten van je eigen lekkere Italiaanse Vegan gehaktbal!

Kan je ei vervangen?

Of je nu bakt, braad of brood maakt, in veel recepten gebruiken wij veel ei. Vaak om het een smaak, glans, stevig te maken of om het te binden. Dat wordt het een stuk lastiger om dat te vervangen. Of toch niet?
Er zijn mogelijkheden om ei te kunnen vervangen. Zo kun je gebruik maken van Flax Egg. Dat is een eiveranger dat gemaakt is van lijnzaad. Het woord Flax egg komt ook van het Engelse woord: Flaxseed dat lijnzaad betekend. Eigenlijk letterlijk ei van zaad. Doordat het een goede bindende werking heeft, is het perfect om baksels mee te maken.
Probeer ook eens je eigen brood te maken met ons bananenbrood recept!

Heb je te smaak te pakken van onze Italiaanse Vegan Gehaktballen?

Dan moet je zeker is onze andere vervangers recepten uitproberen. Wat dacht je van onze Jackfruit KFC nuggets en laten ze ook zeker de

Ga lekker creatief aan de slag en maak je eigen variant! Meer weten over eiervangers en welke plantaardige producten je nog meer kunt gebruiken? Neem dan een kijkje op onze Vegan Vervangers. Of lees er nog meer over in ons artikel: Alles over Vleesvervangers!

Italiaanse Vegan gehaktballen op wit bord met spagetti

Afdrukken

Italiaanse Vegan Gehaktballen

Deze Italiaanse Vegan Gehaktballen zijn super lekker en ook nog eens Noten -en Glutenvrij! En je hebt maar 3 hoofdingredienten nodig.
Gang Bijgerecht, Diner
Keuken Italiaanse keuken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 4 personen
calorieën 242kcal

Ingrediënten

  • 700 ml water
  • 45 gr ongekookte quinoa gespoeld & uitgelekt
  • 56 gr ongekookte linzen gespoeld & uitgelekt
  • 5 grote champginons
  • 1 kleine rode ui
  • 120 gr glutenvrije broodkruim
  • 1 el *Flax seed (Vlasei)
  • 3 el water
  • 6 gr zonnebloem zaad (gemalen)
  • 2 el tomaten pasta
  • 1 el vegan worcestershire sauce optioneel (kan ook een andere saus zijn naar keuze)
  • 2 el voedingsgist optioneel
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl peterselie
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl peper

Instructies

  • Kook de 700 ml water in een middelgrote pot. Wanneer het water kookt, breng het op smaak met zout en voeg linzen toe. Zet het vuur lager op gemiddeld en stel een timer in op 24 minuten.
  • Als er nog 12 minuten op de timer staat, voeg dan de quinoa toe en roer die goed samen met de linzen. Laat het geheel koken tot er geen water meer in de pot zit.

    Het duurt in totaal 23-24 minuten om de linzen en quinoa te koken.

  • Laat het gekookte linzen quinoa mengsel een paar minuten afkoelen. Voeg tijdens het afkoelen 1 el gemalen lijnzaad en 3 el water toe aan een kleine kom. Meng het door elkaar en zet het in de koelkast om het 10 minuten in te dikken.
  • Gebruik vervolgens een koffiemolen of een klein blender om zonnebloempitten tot een poeder te malen.
  • Giet de linzen en quinoa in een grote keukenmachine.

    Voeg de grof gehakte champignons, in blokjes gesneden rode ui,broodkruim, gemengde zonnebloempitten, tomatenpuree, veganistische Worcestershire saus, voedingsgist, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder, gedroogde basilicum, gedroogde peterselie, zout, peper en het Vlasei toe.

  • Pulseer het mengsel 1-2 minuten op hoog of totdat alle ingrediënten zijn afgebroken en gemengd. Het mengsel zal plakkerig zijn, maar dat is normaal.
  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Terwijl de oven aan het opwarmen is, bekleed je een grote bakplaat met perkamentpapier. Gebruik een ijsschep of grote lepel om het mengels uit de keukenmachine in je hand te scheppen. Maak er balletjes van zo groot als een golfbal. Je kan er ongeveer 14 tot 15 balletjes rollen.
  • Leg de vegan gehaktballetjes op het dienblad en bak ze 15-18 minuten.

    En klaar! Serveer de gehaktballetjes met tomatensaus, een scheutje voedingsgist (of vegan parmazaan) en je favoriete pasta.

Notities

* Flax Seed of  Vlasei, kun je in verschillende winkels kopen

Nutrition

Calories: 242kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 8g | Fat: 4g | Iron: 2mg

Het bericht Italiaanse Vegan gehaktballen: Het beste recept onder de vleesvervangers! verscheen eerst op Happy Vegan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *