Het Vegan Succesverhaal van Marieke

nv-author-image

Vegan Revolutie

Dat ik enthousiast ben over vegan en dat mijn vegan succesverhaal zich dagelijks voortzet mag wel duidelijk zijn. Een valkuil die ik echter zie bij veel vegans is dat ze vanuit hun passie eerder het vingertje wijzen in plaats van inspireren. En juist dat inspireren is wat we nodig hebben om mensen kennis te laten maken vegan.

Daarom deel ik regelmatig een vegan succesverhaal van iemand uit onze community.

Een pad dat veel veganisten volgen is het pad dat ik zelf ook gevolgd heb. Van carnist naar vegetariër en uiteindelijk veganist.

Toen ik in de vegetarische fase van mijn leven zat praatte ik mezelf aan dat er voor zuivel geen dieren gedood hoefden te worden en dat deze dieren een goed leven leidden en ze alleen hun melk of eieren hoefden af te staan.

Niets is natuurlijk minder waar en uiteindelijk komt het besef daar toch en maakte ik de stap naar vegan. Grote kans dat jij je hierin herkent.

Marieke was in ieder geval ook zo iemand en een tijdje geleden vertelde ze haar vegan succesverhaal aan mij hoe ze van carnist naar activist is gegaan. Vandaag deelt ze haar verhaal met de Veganrevolutie community.

Het Vegan Succesverhaal van Marieke

Mijn naam is Marieke Van Der Staaij en ik wil graag mijn proces delen omdat mensen vaak zeggen dat vegan worden het simpelste is wat ze ooit gedaan hebben en dat het zijn van vegan enorm makkelijk is geworden.

Ik ben het daarmee eens en oneens.

vegan succesverhaal marieke 2

Ja het is makkelijk omdat je morele normen en waarden wat betreft hoe wij anderen behandelen ineens veel logischer zijn. Ieder levend wezen verdient het respect dat wij mensen elkaar gunnen. Eigenlijk is het een vorm van racisme, maar dan op andere diersoorten.

‘Wij mensen zijn beter dan de dieren omdat we slimmer zijn’ is een gangbare gedachte bij veel mensen.

Zodra je beseft dat dit aangeleerd gedrag is, kun je beginnen met het afleren van dit gedrag. Ik heb later geleerd dat dit gedrag carnisme genoemd wordt. Hierover heb ik vele mooie video’s gezien van Dr. Melanie Joy.

Nu ik vegan ben durf ik pas echt te voelen hoe lekker mijn eten smaakt. Ik hoef niet een deel van mijn gedachten af te stoten die me vertellen dat een spare rib eigenlijk een onderdeel is van een varken dat een afschuwelijk leven had en nu dood is en ik daarvoor betaald heb.

Er zijn meer dan genoeg voedingsbronnen waar je als veganist van kunt leven. In het begin is het zeker even zoeken, maar iedereen die overtuigd is dat ze plantaardig willen leven, vindt uiteindelijk zijn of haar weg daarin.

Zonder Bewustzijn Heeft Je Brein Controle Over Je Gedrag

Maar toch wil ik zeggen dat het voor mij niet makkelijk is geweest. Het hele moment van besef ging met veel weerstanden. Mijn vegan succesverhaal kwam niet over een nacht ijs.

Ik noem dit zelf graag patronen in mijn brein die me nog vertelden dat het eten van dierlijke producten noodzakelijk, normaal en natuurlijk is.

Vlees was een no-brainer, maar kaas en eieren wilde ik nog niet opgeven. Eigenlijk wilde ik als kind al vegetariër worden, maar dat werd tegen gehouden.

Toen ik samen met mijn vriend een YouTube video keek (101 Reasons to go Vegan) besloten we om het vlees te laten staan. Ik ben ongeveer 1,5 jaar vegetariër geweest daarna en die stap was voor ons beiden op dat moment genoeg.

Ik kan me ook herinneren dat ik als tiener wel eens zei: ‘ik ga al die filmpjes niet kijken, want dan wil ik geen vlees meer eten!’, eigenlijk een schoolvoorbeeld van hoe die patronen in je brein je belemmeren in het veranderen van gedrag.

Mensen houden van gewoonte en regelmaat, veganisme staat dan haaks op alles wat je normaal zou doen. De filmpjes van dieren die mishandeld worden zijn ook bijna niet om aan te zien, dus het makkelijkste is eigenlijk ook om ze niet te kijken.

Ik schrok er eerlijk gezegd van hoeveel dierlijke producten wij als mens gebruiken zonder er verder bij na te denken. Zodra je dit beseft, brengt dit een naar gevoel met zich mee.

Je hiervoor afsluiten zorgt er eigenlijk ook voor dat je die nare gevoelens niet hoeft te hebben. Je gaat mee met wat anderen doen en hoeft je dan ook niet te verantwoorden. Tsja, toch was er altijd een stemmetje in mijn hoofd die zei dat gebruiken van dieren niet goed is.

De Impact van Cowspiracy

Mijn vriend en ik hebben toen de documentaire ‘Cowspiracy’ gekeken. In deze docu wordt stapsgewijs uitgelegd hoeveel invloed de melk- eier- en vleesindustrie heeft.

vegan succesverhaal marieke 3

Hoe mensen eigenlijk gemanipuleerd worden door deze bedrijven en hoe slecht deze industrie is voor het milieu. De docu was indrukwekkend, maar het omslagpunt kwam eigenlijk pas toen ze lieten zien hoe een dier werd gedood.

Dit dier had een fijn leven gehad en werd vervolgens onthoofd. Ik kon vanaf dat moment het leven van ieder dier niet meer los zien van mijn eigen leven. Wat moesten die dieren zich rot voelen!

Toen pas besefte ik in volledigheid dat er levens werden genomen voor deze gruwelijke industrie die alleen maar geld wil verdienen. Toen de docu voorbij was moesten we allebei huilen en zworen we dat we nooit meer dierlijke producten gingen kopen en gebruiken.

Achteraf gezien wilden we geen veganist worden omdat we zoveel waarde hechtten aan bepaalde lekkernijen en dus kozen voor de makkelijkste weg. Toen ik er nog eens over nadacht, besefte ik dat die keus egoïstisch was.

Ik wilde vlees wel opgeven omdat specifiek daarvoor dieren gedood werden, maar zuivel en eieren was me ‘een brug te ver’. Ik had eigenlijk al gezien dat deze industrie evenveel slachtoffers met zich meebrengt, maar simpelweg omdat ik er niet klaar voor was, heb ik deze informatie niet opgepakt.

Ik heb mezelf wijs gemaakt dat mijn keus om vegetariër te worden genoeg was en dat je voor melk en eieren geen dieren hoeft te doden. Niets is echter minder waar.

Er Is Geen One-Size-Fits-All Veganist

Wat ik eigenlijk probeer te vertellen is dat veganisme bij iedereen op een andere manier binnenkomt.

vegan succesverhaal mariekeEr zijn tal van redenen om veganist te worden. Ikzelf ben na ruim een jaar veganisme ook begonnen met activisme en er is geen ‘one size fits all’ argument.

Videobeelden zijn onweerlegbaar, maar als je er niet naar kijkt, leer je ook de waarheid niet.

Wat ik ook heb geleerd is dat kinderen erg gevoelig zijn voor het onrecht. Mijn persoonlijke mening is dat iedereen hun kind de keus en wijsheid zou moeten bieden om dierlijke producten wel of niet te nuttigen. Het is achteraf praten, maar als ik dit had geweten, wilde ik toen al veganist zijn denk ik.

Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze geloven in de waarheden die hen zijn geleerd. Volgens mij heeft het ook maar net te maken of je iemand op het juiste moment treft. Sommige volwassenen zijn meteen om, anderen blijven hun argumenten vast houden.

Het ligt er maar net aan of mensen er al mee bezig zijn of niet. Vrijwel iedere Nederlander is carnist voordat hij veganist wordt en het is een heftig proces om door te gaan als je eenmaal de kennis hebt en je een keus moet maken.

Ik vind deze quote van Albert Einstein daarom mooi om mijn vegan succesverhaal mee af te sluiten:

‘Those who have the privilege to know, have the duty to act’.

Het bericht Het Vegan Succesverhaal van Marieke verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *