Het Succesverhaal van Vera

nv-author-image

Vegan Revolutie

Dat ik enthousiast ben over vegan en dat deze lifestyle voor mij werkt mag wel duidelijk zijn. Een valkuil die ik echter zie bij veel vegans is dat ze vanuit hun passie eerder het vingertje wijzen in plaats van inspireren. En juist dat inspireren is wat we nodig hebben om mensen kennis te laten maken vegan.

Vegan leven is voor de meesten van ons een keuze, maar soms zijn er mensen die vanwege gezondheidsredenen haast niet anders kunnen eten dan enkel plantaardig.

Vera van der Meer is zo iemand. Zij werd namelijk in 2015 door een tekenbeet getroffen en liep de ziekte van Lyme op. Na heel veel omwegen kwam ze uit bij een glutenvrij veganistisch dieet waarmee ze de klachten van Lyme goed onder controle heeft.

Heb je zelf de ziekte van Lyme of ken je iemand? Lees dan absoluut verder want haar resultaten zijn mind blowing.

Vera Wist Haar Eigen Naam Niet Meer

Vera van der MeerMijn naam is Vera en in 2015 ben ik gebeten door een teek. Als gevolg van deze tekenbeet heb ik de ziekte van Lyme. Een ziekte waarover nog veel onduidelijk is en die niet makkelijk te genezen is. Er bestaat niet een specifiek pilletje wat bij iedereen de Lyme-bacterie dood.

Na drie maanden vrijwel wekelijks de huisarts te hebben bezocht ontdekte een vervanger uiteindelijk de Lyme-bacterie in mijn bloed waarop een te korte antibioticakuur volgde en ook nog eens met de verkeerde antibiotica.

Mijn klachten werden erger en erger. Ik had last van paniekaanvallen, kon amper zelfstandig lopen, ik was zo moe dat ik dag en nacht sliep, ik viel zo’n 20 kilo af, ik was ontzettend duizelig en ik had gigantisch veel pijn in mijn nek, buik en benen.

Op het dieptepunt wist ik mijn eigen naam niet meer en herkende ik mezelf niet als ik in de spiegel keek. Mijn huisarts had inmiddels het stempel burn-out aan mijn dossier gekoppeld.

De Ziekte van Lyme Verslaan met Behulp van Plantaardige Voeding

Samen met mijn ouders besloot ik een andere weg in te slaan, want ik voelde aan alles dat ik geen burn-out had. Ik werd gewezen op een artikel over gezonde voeding en het genezen van ziektes.

Ik voelde mij aangesproken door dit artikel en ik wist dat ik plantaardig en glutenvrij moest gaan eten.

Stapje voor stapje veranderde ik mijn voeding, maar ook ruilde ik de liters cola in voor 2 liter water per dag. Het drinken van water in plaats van frisdranken was de eerste stap die ik maakte. Alleen dit voelde al verfrissend. En toen ik geheel gestopt was met het eten van gluten verdween mijn buikpijn vrijwel direct.

Terwijl ik meer en meer over voeding te weten kwam had ik een gespecialiseerd Lyme-arts bezocht. Hij legde mij uit dat gezonde voeding de basis is voor het genezen van Lyme.

Zo zorgt voldoende water er voor dat gifstoffen worden afgevoerd en door de bacterie kan een intolerantie voor gluten ontstaan. Daarnaast zorgt een hoog vitamine C gehalte er juist voor dat het lichaam de Lyme aan kan.

Want wist je dat vele dieren ook last hebben van teken, maar dat zij vaak geen last hebben van de bacterie omdat zij een hoge waarde vitamine C in hun bloed hebben?

Tevens vroeg deze arts aan mij of ik weleens een diersoort melk van een ander diersoort heb zien drinken. Het antwoord was ‘nee’. Daarna legde hij uit dat volwassenen geen melk nodig hebben en dat het meer kwaad dan goed doet.

Vegan is een Win-Win-Win Situatie

In 2017 ben ik geheel glutenvrij en veganistisch gaan eten.

Ondanks dat ik nog last heb van de ziekte van Lyme, zijn de bloedtesten elk jaar positiever en voel ik mij een stuk beter.

Niet alleen mijn buikpijn is verdwenen, ook mijn paniekaanvallen zijn gezakt, mijn energielevel is verbeterd, ik heb het “perfecte” gewicht voor mijn lengte en ik kan weer zelfstandig lopen.

Als ik mijn verhaal aan andere mensen vertel krijg ik vaak de reactie “het duurt wel lang allemaal”. Ik ben het met deze mensen eens, maar ik vind het niet meer dan logisch.

Mijn lichaam heeft (door te weinig kennis aan het begin van mijn situatie) een enorme achterstand gehad. Het kost tijd om deze achterstand weg te werken en tegelijkertijd de bacterie aan te pakken.

Gelukkig vind ik veel afleiding in het glutenvrije, veganistische koken, want naast dat het mij helpt om beter te maken vind ik het ook fantastisch om van alles en nog wat hierover uit te zoeken en uit te proberen.

veganistisch-koken

Wist jij bijvoorbeeld al dat er pasta bestaat van linzen, quinoa of erwten? En wist je dat de veganistische kaas gewoon verkrijgbaar is bij de supermarkt om de hoek?

Daarbij is het niet alleen goed voor mijn lichaam, maar ook voor het milieu en het dierenleed. Dit maakt het zondermeer een win-win-win situatie.

Dankzij het boek ‘De veganrevolutie’ heb ik daar een goed beeld van gekregen. Ook leerde ik dankzij dit boek dat olie helemaal geen essentieel ingrediënt hoeft te zijn.

Zo las ik dat ik mijn omega-3 ook uit gebroken lijnzaad kan halen (en laat ik dat nou een aantal keer per week toevoegen aan mijn verse smoothies!).

Wil Je Meer Weten over Vera en Hoe Je Lyme Kunt Bestrijden met Voeding?

Om haar verhaal te delen is ze een blog en Facebookpagina gestart. Ze deelt naast haar verhaal ook recepten. Op deze manier hoopt ze anderen te motiveren en de (lange) weg een stukje gemakkelijk te maken.

Wist je dat ze sneller een appeltaart maak dan haar moeder? Haar appeltaart bevat geen gluten en dierlijke producten. En dat terwijl haar moeder een appeltaart maakt van boter, eieren en een kant-en-klare mix. Zo heeft ze gezien dat de reactie “maar het kost zoveel tijd” niet op gaat.

Als je haar verhaal inspirerend vond of je wilt meer weten over het bestrijden van Lyme met behulp van voeding neem dan eens een kijkje op haar website en Facebookpagina:

Website: https://dekrachtvanvoeding.webnode.nl

Facebookpagina met glutenvrije vegan recepten: https://www.facebook.com/dekrachtvanvoeding/

Wellicht heb jij ook wel een (succes)verhaal dat je graag wilt delen met andere lezers van onze community. Als dat zo is, stuur ons dan een berichtje en wellicht staat jouw verhaal straks op het blog!

Voilá! Vera Deelt 7 Veganistische en Glutenvrije Recepten met je

Vera was zo vrij om 7 van haar veganistische en glutenvrije recepten met ons te delen die je hieronder kunt vinden.

Erwtenpasta met pesto (lunch)

Afdrukken

Erwtenpasta met Pesto (lunch)

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 80 gram erwtenpasta te koop bij de Albert Heijn
  • 35 gram pijnboompitten
  • ½ basilicumplantje
  • 1 kneepje citroensap
  • ½ teentje knoflook
  • 1 scheutje water

Instructies

  • Kook de erwtenpasta zoals op de verpakking beschreven staat.
  • Blend de plaatjes van ½ basilicumplantje met 25 gram pijnboompitten, citroensap, knoflook en een scheutje water.
  • Meng de pesto met de erwtenpasta en besprenkel met 10 gram pijnboompitten en wat losse blaadjes basilicum.

Erwtenpasta met pesto (lunch)

Afdrukken

Bruschetta met glutenvrij brood

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 2 bruschetta’s

Ingrediënten

  • 2 glutenvrije boterhammen
  • 1 tomaat
  • 1 bosui of lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • basilicum

Instructies

  • Snijd de tomaat in blokjes en snijd de lente-ui (of bosui) in kleine reepjes. Doe deze in een bakje.
  • Pers een knoflookteentje boven het bakje en voeg een klein beetje basilicum toe.
  • Meng de ingrediënten door elkaar en serveer op twee boterhammen.

Bruschetta met glutenvrij brood

Afdrukken

Kersentaart

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 1 taart

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 80 gram boekweitvlokken
  • 50 gram kokosrasp
  • 150 gram verse dadels, ontpit
  • 1 theelepel kokosolie

Voor de vulling

  • 100 ml kokosyoghurt
  • 250 gram (diepvries) kersen, ontpit
  • 1 theelepel kokosrasp

Instructies

  • Haal de diepvries kersen uit de vriezer en doe deze in een grote schaal.
  • Blend de boekweitvlokken met de kokosrasp, verse dadels en kokosolie tot het een deeg-achtig geheel wordt.
  • Verdeel het deeg over de taartvorm. Druk goed aan met natte handen.
  • Voeg als de kersen zacht zijn 100 ml kokosyoghurt toe. Meng en prak tot een roze/paarse eenheid.
  • Verdeel de vulling over de bodem van de taart. En strooi wat kokosrasp over de vulling.

Afdrukken

Wrap met jackfruit (doner)

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 6 wraps

Ingrediënten

Voor de saus

  • 10 cashewnoten
  • 4 eetlepels water
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • sap van een halve citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper naar smaak

Voor de jackfruit

  • 1 pakje jackfruit
  • 3 theelepels komijn
  • 1 theelepel chilipeper
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel oregano

Voor de sla

  • ½ krop ijsbergsla
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • 6 glutenvrije wraps

Instructies

  • Blend de ingrediënten die staan onder de categorie ‘voor de saus’ tot een glad geheel.
  • Laat de jackfruit uitlekken in een zeef en maak ondertussen kleine stukjes. Doe de jackfruit in een kom en meng deze met de ingrediënten die staan onder de categorie ‘voor de jackfruit’. Verwarm vervolgens de jackfruit in een koekenpan met een klein beetje olijfolie voor zo’n 8 minuten.
  • Maak de salade klaar door de tomaten en komkommer in blokjes te snijden en de ijsbergsla in grove stukken.
  • Verwarm de glutenvrije wraps en serveer alles apart op tafel.

Wrap met jackfruit (doner)

Afdrukken

Mango-spinazie smoothie

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • 1 mango
  • 1 peer
  • 2 handjes spinazie
  • 1 stengel bleekselderij

Instructies

  • Schil de mango, peer en bleekselderij. Snijd deze vervolgens in stukken.
  • Doe 200 ml water in de blender gevolgd door de mango, peer, bleekselderij en spinazie. En blend dit tot een glad geheel.

Mango-spinazie smoothie

Afdrukken

Kapsalon

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 3 personen

Ingrediënten

  • 200 gram aardappelschijfjes
  • 1 pakje vegan gehakt gekocht bij de Lidl
  • ½ paprika
  • shoarmakruiden
  • ½ kropsla
  • ¼ komkommer
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • bieslook
  • 1 scheutje appel cider azijn
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de aardappelschijfjes in de oven zoals op de verpakking staat beschreven.
  • Snijd de paprika in blokjes en verwarm deze samen met vegan gehakt in een koekenpan. Bestrooi de paprika en het gehakt met shoarmakruiden.
  • Snijd ondertussen de kropsla in grove stukken en de komkommer in blokjes. Meng deze door elkaar in een bak.
  • Meng voor de knoflooksaus de mayonaise met een handje bieslook, appel cider azijn, geperste knoflook, wat peper en zout.
  • Serveer alles apart op tafel. Optioneel kun je ook veganistische kaas erbij serveren.

Kapsalon

Afdrukken

Pizza met cassavebodem

Keuken Glutenvrij, Veganistisch
Porties 2 pizza’s

Ingrediënten

Voor de pizzabodem

  • 1 cassave
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels tapiocameel

Voor de tomatensaus

  • 4 tomaten
  • 2 handjes basilicum
  • ½ blikje tomatenpuree

Voor de topping

  • 10 champignons
  • 1 paprika
  • 2 chilipepers

Instructies

  • Schil de cassave en snijd deze in plakjes. Kook de cassave 30 minuten gaar. Doe de cassave met de kokosolie en tapiocameel in de mixer en zorg dat het een glad geheel wordt.
  • Besmeer twee taartvormen met kokosolie en bestrooi met wat tapiocameel. Bedek de bodems van de vormen en een klein stukje van de rand met een dun laagje cassave. Zorg er voor dat je handen goed nat zijn en blijven. Cassave plakt enorm! Stop de bodems in een voorverwarmde oven (200 graden, hetelucht) voor ongeveer 30 minuten (totdat de bodems bruin aan het worden zijn).
  • Blend ondertussen de tomaten met twee handjes basilicum en de tomatenpuree. En snijd de champignons, paprika en chilipeper en bak deze kort in wat kokosolie.
  • Haal de pizza’s uit de oven en smeer de tomatensaus over de bodems en beleg met de groenten. Stop vervolgens de pizza’s nog 10 minuten terug in de oven.

Pizza met cassavebodem

Het bericht Het Succesverhaal van Vera verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *