Het Succesverhaal van Jolanda

nv-author-image

Vegan Revolutie

Dat ik enthousiast ben over vegan en dat deze lifestyle voor mij werkt mag wel duidelijk zijn. Een valkuil die ik echter zie bij veel vegans is dat ze vanuit hun passie eerder het vingertje wijzen in plaats van inspireren. En juist dat inspireren is wat we nodig hebben om mensen kennis te laten maken vegan.

Jolanda Kruse zit alweer een tijd in onze besloten Facebookgroep en een tijdje geleden deelde ze plots haar verhaal dat heel inspirerend was.

En omdat we wel wat inspirators in Veganland kunnen gebruiken kun je vandaag lezen wat vegan voor haar betekent.

Het Resultaat van 4 Weken Plantaardig Eten

Morgen 4 weken plantaardig aan het eten, mede dankzij Maik’s Veganrevolutie.

Wat een ontdekkingstocht. Het valt nu pas echt op hoe vanzelfsprekend het is om bij bijna al ons voedsel ingrediënten van dierlijke afkomst te gebruiken.

Ik deel wat ervaringen tot nu.

Vol passie ben ik weer aan het koken aan de hand van recepten die in overvloed te vinden zijn op internet. En dan meestal met een eigen twist.

Boodschappen doen is een feestje. We hebben hier een groentekraam “het duintuintje” waar ze alleen maar onbespoten en vaak biologisch groente en fruit verkopen. Een enorme tas groenten en wat fruit kost me slechts 15/20 euro.

De verkopende dame eet al 40 jaar veganistisch en is een prachtig mens. Ze heeft 30 jaar geleden veel lezingen gegeven. Een Veganrevolutie voorloper dus .

Zij adviseerde mij regelmatig, het liefst dagelijks wat miso binnen te krijgen. Als bouillon of bij de gebakken groenten. Het helpt je de voedingstoffen uit de groenten op te nemen. Ik vind hier echter weinig van terug op internet.

95% Veganistisch is een Mooi Streven

De lastige momenten zijn voor mij buiten de deur eten, dat doe ik nogal vaak. Een café latte, een soepje of een broodje. In het weekend vaak naar de Italiaan of een broodje kebab. Daar is het nog zoeken naar hoe en wat.

Meer voorwerk doen helpt, even kijken op het internet naar de menukaart voor je ergens heen gaat, meer huisgemaakt voedsel meenemen ook (scheelt in portemonnee).

Koffie drink ik nu vaker zwart. En als het uitje in de linzensoep is gefruit in roomboter, ai, nou ja, dan neem ik toch maar wel de soep. Ik vind 95 % veganistisch een mooi streven. En denk dat ik dat afgelopen 4 weken ruimschoots heb gedaan.

Afvallen is een Mooie Bijkomstigheid van Vegan

Ik sta nooit op de weegschaal, maar ik merk dat ik ben afgevallen. Doordat je zoveel vezels eet, gaat de spijsvertering een stuk vlotter en is mijn buik een stuk platter geworden. Wel soms wat opgeblazen door peulvruchten en bepaalde groenten, dat is nog een beetje zoeken waar ik wel en niet “last” van heb.

Eerste weken had ik wat hoofdpijn, ik denk door het detoxen van mijn lichaam. Dat heb ik nu niet meer.

Verder merk ik dat ik helderder uit mijn ogen kijk. En mijn huid is in betere conditie. Het energiepeil is goed en ik merk dat ik me “licht” voel.

Eten was misschien teveel een issue geworden na een jaar flexitariër te zijn geweest, wat niet goed beviel. Vegan is zo overzichtelijk en je eet enorm veel, heerlijk 

Ik merk ook dat ik automatisch gericht ben op wat ik allemaal kan eten en zelden met wat ik niet “mag” eten.

Jolanda met haar twee dochters

Jolanda met haar twee (puber)dochters

Hoe Reageert Mijn Sociale Omgeving?

Mijn puberdochters wonen deeltijd bij mij en vinden het allemaal heerlijk wat ik kook en zelf zijn ze ook aan het experimenteren met lekkernijen zoals vegan bananenbrood.

Mijn vriend vind wat ik kook altijd lekker, maar hij hoeft er verder geen verhaal bij en dat is prima.

Verder reageren mensen heel verschillend. De een is heel nieuwsgierig en open, de ander schiet in verdediging, weer een ander gaat je vertellen wat je dan allemaal wel niet meer mag of moet. Paardrijden, je kat weg doen etc etc.

Nog Enkele Laatste Tips

Waar ik aan moeten wennen is meer vooruit denken met wat je morgen gaat eten om de peulvruchten of cashewnoten e.d. in de week te zetten. Ik zorg in ieder geval dat ik alles ruim op voorraad heb.

Ik merk dat ik veel meer de oven gebruik, als hij eenmaal aanstaat, bedenk ik of er nog meer in kan om te roosteren. Bijvoorbeeld, restjes kikkererwten voor een lekkere knabbel, rode bietjes met een uitje, wat tijm en balsamico voor in de salade de volgende dag. Tomaten om even snel een soep van te maken. Zo’n soep smaakt met tomaten die in de oven zijn geweest zoveel lekkerder. Of even snel een bananenbroodje bakken.

Soep is sowieso ideaal om van al je groenten die op moeten af te komen. Ik sla het op in flessen in de koelkast en binnen paar dagen is het gegarandeerd op. Je kan het ook invriezen natuurlijk.

Zo had ik laatst pompoen/linzensoep met twee preitjes, worteltjes, peterseliewortel en een zoete aardappel. En vorige week een soep van een slappe bloemkool en slapper geworden bleekselderij. Ik gooi zelden meer iets weg.

We hebben veel minder afval sinds ik plantaardig eet en kook.

Oja, de Oatly Barista is superlekker om koffie verkeerd of cappuccino van te maken. Aanrader!

Het is een megalang verhaal geworden maar wie weet heeft iemand er wat aan! Als iemand iets wilt delen of wilt vragen kun je reageren hieronder in de reacties.

Jouw (Succes)Verhaal ook op Onze Website?

Hopelijk ben je geïnspireerd door het mooie succesverhaal van Jolanda. Ze is naast vegan en moeder ook fotografe. Als je benieuwd bent naar haar werk, neem dan zeker een kijkje op haar website.

Wellicht heb jij ook wel een (succes)verhaal dat je graag wilt delen met andere lezers van onze community. Als dat zo is, stuur ons dan een berichtje en wellicht staat jouw verhaal straks op het blog!

Het bericht Het Succesverhaal van Jolanda verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *