Het Misverstand over Vegan

nv-author-image

Vegan Revolutie

Vraag aan een willekeurig iemand die niet met plantaardig leven bezig is wat voor beeld zij hebben bij vegan of veganisten. Grote kans dat het antwoord is: hippies, extremisten, moralisten, ongezond, saai, geitenwollen sokken types, worteleters.

En alhoewel er zeker vegans zijn die in bovenstaande categorie vallen denk ik dat er momenteel een groot misverstand heerst over vegan en veganisme.

Vegan is namelijk zoveel meer dan het niet meer eten van dierlijk voedsel, het niet gebruiken van dierlijk materiaal (zoals leer) of het niet bijwonen en gebruiken van dieren voor plezier.

Het Gaat Niet Om Perfectie

Een veganist kiest voor het veganisme en daardoor is het een overtuiging. Overtuigingen stemmen altijd voort uit keuzes en daarom is het carnisme (het eten van vlees) ook een overtuiging.

Maar een simpele keuze zoals wat we in onze mond stoppen zegt veel meer over de waardes die wij als individu belangrijk vinden.

In mijn ogen gaat het veganisme daarom veel verder dan het naleven van wat regels. Want of je het veganisme nu uitdraagt of niet, ik denk dat de wereld een mooiere plek wordt als we meer bewust gaan leven.

En dat is wat ik mensen vaak probeer uit te leggen: het gaat om de intentie en niet om de perfectie.

Ik krijg weleens vragen gesteld over wanneer je jezelf nu veganist mag noemen.

Mijn antwoord is meestal: zodra je met een open en onbevooroordeelde blik naar de wereld om je heen kunt kijken en je gedrag geleidelijk durft aan te passen aan de waardes die jij belangrijk vindt.

De meeste mensen geven veel om dieren, om rechtvaardigheid, en om de waarheid.

Daarom is het veganisme zo’n mooie levensovertuiging omdat het deze drie waardes totaal in ere laat.

Maar Moet Je Dan Eerst Helemaal Het Perfecte Leven Leiden Voordat Je Jezelf Vegan Mag Noemen?

Nee, wat mij betreft niet.

Nogmaals, de definitie van vegan zoals ik het zie: zodra je met een open en onbevooroordeelde blik naar de wereld om je heen kunt kijken en je gedrag geleidelijk durft aan te passen aan de waardes die jij belangrijk vindt.

Dat betekent dus dat mensen die nog wel zo af en toe dierlijk voedsel consumeren, naar de dierentuin gaan of nog een oude leren riem dragen zich van mij persoonlijk vegan mogen noemen. Zeker als je je beseft dat het onmogelijk is om in de wereld van vandaag 100% vegan te leven.

perfectie

Nogmaals, vegan draait niet om perfectie zoals bij deze zuilenrij, maar om intentie. Credit: Chris Brignola

Onze economie is zo ongeveer gecentreerd op het gebruik van dieren. Daarnaast zijn er veel dierlijke producten verwerkt in producten waar je het niet van zou verwachten.

Zo zit snoep vaak vol gelatine dat meestal gemaakt wordt van varkenshuid. Veel kleding bevat leer en zoiets onschuldigs als wijn bevat soms ei.

Maar Het Misverstand Gaat Verder…

Tot nu toe heb ik het alleen gehad over het niet gebruiken van dieren in wat voor vorm dan ook, wat min of meer de spil vormt van het veganisme.

Vegans zijn mensen die op een bewuste manier willen leven en compassievol willen omgaan met onze kostbare planeet en haar inwoners.

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die onze aarde naar de kloten helpen en vegans proberen ook daar hun steentje in bij te dragen.

Dan heb ik het bijvoorbeeld over zaken als:

  • het vermijden van palmolie
  • bewust bezig zijn met het kopen van eerlijke kleding
  • het kiezen van dierenproefvrije cosmetica
  • een duurzame energieleverancier kiezen
  • proberen zo duurzaam mogelijk te reizen

En ook hier geldt weer: het is in de huidige wereld onmogelijk om het perfect te doen. Palmolie zit bijvoorbeeld in zoveel producten verwerkt dat je vaak niet eens doorhebt dat het erin zit (shampoo bijvoorbeeld).

En hoe reis je duurzaam als vliegtickets zoveel malen goedkoper zijn dan treinkaartjes?

Vegan Is Wat Mij Betreft Daarom Per Definitie Niet Zwart-wit Te Zien

Vegan is een reis naar een bewuster, compassievoller leven dat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen.

mindful

Misschien kunnen we ons focussen op de mooie wereld die we nu hebben en vanuit die gedachte anderen te inspireren. Credit: Simon Migaj

Helaas heeft elke overtuiging altijd een groep extremisten die dingen wel zwart-wit zien en anderen veroordelen voor de keuzes die ze maken. Het veganisme is daar zeker geen uitzondering in.

Deze mensen reageren vaak vanuit emotie en ik kan dat helemaal begrijpen als je ziet hoe erg de situatie is omtrent dierenwelzijn. Maar op de lange termijn is dit geen slimme strategie omdat we mensen hiermee alleen maar afschrikken.

Langzaam maar zeker zal de goodness die deze lifestyle met zich meebrengt doorsijpelen in de maatschappij en tot die tijd is de situatie accepteren zoals deze is en ons focussen op datgene dat al wél goed gaat het enige dat we kunnen doen.

Respecteer Elkaar Want Uiteindelijk Willen We Allemaal Hetzelfde

De boodschap die ik graag wil meegeven met dit artikel is dat vegan een benaming is voor een groter geheel dat we soms nog weleens uit het oog verliezen doordat we ons teveel focussen op de kleine details.

Uiteindelijk willen we diep van binnen allemaal hetzelfde: vrede voor alles dat op aarde leeft, genoeg geld om leuke dingen te doen, voldoende eten en drinken, een dak boven ons hoofd, een uitmuntende gezondheid en goed gezelschap in de vorm van vrienden en familie.

Iedereen volgt hierin zijn/haar eigen pad en dat is oké. Respect hebben voor elkaar is uiteindelijk het fundament voor positieve verandering als je het mij vraagt.

En ik geloof dat bovenstaande het beste mogelijk is door meer mindful en bewust te leven.

Verder geloof ik er ook in dat het een avontuur is. Een avontuur zonder einde, maar wel met een begin. En dat begin is voor jou misschien wel hier en nu.

Het bericht Het Misverstand over Vegan verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *