15 Essentiële Keukentools Voor de Thuiskokende Veganist

nv-author-image

Vegan Revolutie

Je gaat het niet geloven maar het blijkt dus dat vegans, vegetariërs en carnisten vrijwel dezelfde keukenapparatuur gebruiken! Wie had dat gedacht? Ik heb hieronder 15 keukentools en apparatuur gezet die ik het meeste gebruik.

Eigenlijk heb ik bijna niets nieuw hoeven aanschaffen toen ik de switch naar vegan maakte, ik had het meeste al van tijdens mijn carnistentijdperk. Het kan dus geen excuus zijn om niet van lifestyle te veranderen!

Daar gaan we.

1. Messen

Elke kok heeft een goed mes nodig, het liefst drie. Een aardappelschilmesje, een kartelmes, en een 20 – 25 cm lang koksmes. Dit zijn je belangrijkste keukentools dus investeer er goed in als dat financieel haalbaar is voor je. Laat ze ook regelmatig slijpen en wees goed voor ze.

koksmessen

Credit: Val Vesa

2. Snijplanken

Zelf gebruik ik houten en plastic snijplanken. Plastic planken zijn handig voor als je eten moet snijden dat veel kleur afgeeft zoals bietjes of kurkuma. Dit gaat namelijk in het hout zitten en is er vaak moeilijk weer uit te krijgen. Ook eten met sterke smaken, zoals knoflook, snij ik liever op plastic omdat ook dit in het hout gaat zitten.

Houten snijplanken gebruik ik vaak voor het snijden van brood of voor het maken van een leuk opgediend dipplankje.

3. Keukenmachine

magimix 3200XLNaast de messen en snijplanken is dit denk ik de meest gebruikte tool in mijn keuken. Ik gebruik het om allerlei dingen te maken zoals dipjes, sauzen, notenboters, mijn kickstart ontbijt, pesto’s, hummus en ga zo maar door.

Hoe groter de keukenmachine, des te beter, maar vaak ook hoe duurder. Inmiddels heb ik een aantal keukenmachines geprobeerd en momenteel heb ik de Magimix Compact 3200XL. Voor mij was dit de investering waard en als jij serieus bent over deze lifestyle weet ik zeker dat het voor jou ook een goede investering zal zijn.

4. Blender

Ik heb aardig wat blenders versleten voordat ik een Philips HR2095 blender aanschafte. Deze doet nu al zeker een twee jaar trouwe dienst maar helaas is hij niet meer verkrijgbaar. Toch is het niet mijn droommachine (dat is deze Vitamix BarBoss Blender), omdat de motor niet krachtig genoeg is voor me.

De Vitamix is echter een grote investering (maar het zeker waard), dus ik moet nog even doorsparen. De blender gebruik ik trouwens voor het maken van smoothies, pannenkoekbeslag of iets dat niet in mijn keukenmachine past.

5. Staafmixer

philips promixHou je van romige soep? Dan is een staafmixer een must-have in je keukentools arsenaal. Je kunt de soep natuurlijk ook in een blender overgieten, maar ik ben al een keer een hele avond bezig geweest om de muren schoon te maken (ja, de blender explodeerde zeg maar).

Een staafmixer is een kleine investering en komt soms zelfs bij de keukenmachine. Dit was bij mij het geval toen ik deze Philips Promix Titanium 800W aanschafte.

6. Bakplaat, Bakvorm, Cakevorm, Bakschaal & Muffinvorm

Als je dol bent op bakken dan zijn deze keukentools niet te missen. Zelf heb ik een grote bakplaat, twee casserole schalen die ik gebruik voor lasagnes en andere ovenschotels, een cakevorm waarmee ik bananenbrood kan bakken, en een muffinvorm voor muffins of cupcakes.

Een springvorm is ook handig voor als je een taart wilt bakken. Denk ook eens aan siliconen bakvormen, deze hoeven niet ingevet te worden en zijn dus handig als je geen olie of vet wilt toevoegen aan je recepten.

7. Bakpapier

Te vaak heb ik resten van de bakplaat moeten schrapen omdat ik geen bakpapier in huis had. Dit is extra onhandig als je niet met olie kookt. Zorg er dus voor dat je altijd bakpapier in huis hebt.

via GIPHY

Nog een tip voor het bakken in bakblikken zonder olie of vet: bekleed je bakvormen met bakpapier.

Voor een rechthoekige bakvorm knip je uit een vel bakpapier alle vier de hoeken uit en leg het vel in de bakvorm. Op die manier koekt het niet aan en kun je het zo in een beweging uit de vorm trekken. Voor een springvorm knip je een cirkel uit het bakpapier zodat hetgeen dat je bakt niet aan de onderkant vast blijft zitten.

8. Spatels

Ook spatels hebben hun plekje veroverd in mijn keuken. Ik heb verschillende soorten houten spatels die ik gebruik om door mijn eten te roeren zonder de pan te beschadigen. Ik heb ook een metalen spatel waarmee ik aangekoekte resten uit de pan kan schrapen.

En rubber of siliconen spatels zijn handig als je de laatste restjes beslag of hummus uit de blender wilt krijgen (en geloof me, er blijft geen druppel achter van deze goodness!).

9. Rasp

Handig om appels mee te raspen. Of gember. Of de schil van een citroen. Of je kurkumawortel. Je snapt het denk ik wel. Dit ding maakt je leven simpeler. Beloofd.

10. Dunschiller

Superhandig om efficiënt de schil van groenten af te krijgen. Meestal laat ik de schil wel om de groenten heen zitten (omdat het lekkerder én gezonder is), maar bij sommige groenten werkt dat gewoon niet. Knolselderij bijvoorbeeld, of flespompoen. Dan is zo’n dunschiller erg fijn om te hebben.

11. Sushimatje

Deze matjes zijn voor een paar euro in elke supermarkt te koop en zijn een lifesaver als je sushi gaat maken. Sushi is trouwens een gerecht dat echt top is als je nog allemaal restjes overhebt waar je niet weet wat je er mee moet doen. Je rolt het in een norivel, dipt het in sojasaus met wasabi en smullen maar. Sushimatje halen, CHECK!

via GIPHY

12. Slacentrifuge

Omdat ik een moestuin heb en veel sla, rucola en andijvie uit eigen tuin haal zit dit vol met zand en moet ik het grondig afspoelen. Een sla centrifuge is voor mij dus onmisbaar in de keuken. Koop jij zelf altijd voorverpakte en gewassen sla, dan is deze misschien overbodig.

Om bladgroenten, sla, of verse kruiden trouwens schoon te maken…

  1. Vul je een kom met koud water, doe je de groenten erin, en beweeg je het rustig heen en weer om het zand eraf te krijgen.
  2. Giet het af in een vergiet en doe ze in de slacentrifuge om al het water eraf te krijgen.
  3. Leg de blaadjes tussen twee vellen keukenpapier of schone theedoeken en doe ze daarna in een sluitbare zak.
  4. Leg het in de koelkast en de groentjes zullen voor een week knapperig blijven.

Daarom wil je dus een sla centrifuge hebben.

13. Broodbakmachine

Niks verslaat de geur van versgebakken brood. Zelfs mensen die om wat voor reden dan ook geen brood meer eten zullen het hier mee eens moeten zijn. Maar zelf brood bakken kan best tijdrovend zijn. Het deeg moet goed gekneed worden en het moet rijzen.

vers-gebakken-brood

Credit: Kate Remmer

Makkelijker is om een broodbakmachine aan te schaffen. Zelf heb ik er jaren geleden eentje gescoord bij de Lidl en hij werkt nog steeds. Helaas is dat model nu niet meer te krijgen, maar het merk dat ik heb is Primo en daar ben ik dus heel tevreden over.

Ik kan deze broodbakmachine daarom van harte aanbevelen.

Bij de natuurwinkel haal ik een kant-en-klare broodbakmix (met volkoren meel, gist, en zout) en voeg ik elke keer iets anders aan het recept toe. Noten & rozijnenbrood en zongedroogde tomaat-olijven brood zijn mijn favoriet.

14. Pannen

Iedere keuken hoort natuurlijk pannen te hebben. Zelf heb ik meerdere steelpannetjes, een koekenpan met anti-aanbaklaag, een pan om mijn groenten in te stomen, een wok, en een gietijzeren pan waarin ik soepen en stoofpotten kan maken.

15. IJsmachine

Dit is een flinke aanschaf waarbij geldt hoe duurder, hoe professioneler en hoe meer ijs je tegelijkertijd je kunt maken.

De huis, tuin en keuken ijsmakers (wat de meesten van ons zijn) kunnen echter prima met een goedkope ijsmachine ijs maken. Zodra je jouw zelfgemaakte ijs echter geproefd hebt snap je dat het de investering meer dan waard was!

Tot Slot

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet, maar dit zijn de keukentools essentials die ik meerdere keren per week gebruik.

Heb jij nog goede aanvullingen en/of tips in dit lijstje van keukentools? Zet ze dan gerust hieronder in de reacties!

Het bericht 15 Essentiële Keukentools Voor de Thuiskokende Veganist verscheen eerst op Veganrevolutie.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *