100 Redenen om vandaag nog Vegan te worden

nv-author-image

Happy Vegan

100 redenen om vegan te worden happy

Vegan? Plantaardig eten? Zijn er echt mensen die alleen maar planten eten? Wat eten die dan?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om 100% vegan te leven, dat betekent geen: vlees, vis, zuivel, eieren, honing, geen wol, zijde, leer of bont.

Wat eten deze mensen dan wel? Dat is makkelijk (althans dat vinden wij) groente, fruit, graan, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen. Ja echt! Steeds meer mensen kiezen ervoor om zo te leven. En met hele goeie redenen, wil jij er een paar horen?

Hier 100 redenen om vegan te worden:

  1. We kunnen allemaal gemakkelijk leven op een gebalanceerd vegan dieet (dus waarom zou er een dier dood moeten voor jouw maaltijd)
  2. De levens van andere wezens zijn ook belangrijk
    (niet alleen die van mij)
  3. Gezond vegan eten is nog nooit zo gemakkelijk geweest als nu
    (zeker met de vegan in 4 weken challenge!)
  4. Als veganist draag je niet meer bij aan de 72 miljard veedieren die er per jaar worden vermoord
  5. Je draagt niet meer bij aan de 2,3 triljoen vissen die er jaarlijks worden gevangen
    (wist je dat 46% van het zee plastic bestaat uit visnetten)
  6. Het is de beste manier om dieren te helpen: een Vegan bespaart 100 dierenlevens per jaar!
  7. Veganisme helpt je gemakkelijk een verschil te maken in de wereld
  8. Als vegan sta jij echt voor geweldloosheid
  9. Lijden voelt hetzelfde voor mij als voor een dier, ze voelen ook pijn, ze zien en begrijpen ook emoties van anderen, ze hebben hun eigen identiteit en leven en dus ook recht om te leven, toch?
  10. Je kunt als vegan een dier aankijken met een schoon geweten
  11. Ook vrije-uitloop, biologisch, beterleven keurmerk dieren willen leven, en niet vermoord worden voor een maaltijd
  12. Mensen zijn niet ‘gemaakt’ om vlees te eten, de biologische verschillen tussen die van een mens en van een carnivoor of omnivoor zijn erg duidelijk,
  13. Vlees is vies: het is vaak in aanraking gekomen met bloed, poep, pus en andere lichaamsvochten
  14. Zuivel ook
  15. Veganisme is ook bewust met het milieu omgaan, en bewust met het milieu beschermt ook mensen!
  16. 20% van de gevangen vissen zijn ‘onbedoeld gevangen vissen’ en worden teruggegooid
  17. Wetenschappers verwachten dat als we zo doorgaan met de visserij dat voor 2050 we het ecosysteem zo erg hebben beschadigd dat het onherroepelijk zal instorten en de zeeën leeg zullen zijn…
  18. Veevoer kost enorm veel land die we vrij zouden kunnen gebruiken voor voeding voor mensen of terug geven aan de natuur
  19. We kunnen wel meer dan 70 miljard vee-dieren voeren, maar niet de 821 miljoen ondervoede mensen? Vegans vechten tegen wereldhonger
  20. Als Nederland 10% minder vlees zou produceren zouden we 100 miljoen mensen kunnen voeren
  21. Het produceren van een dierlijk gecentreerd dieet kost 2.5 keer zoveel fossiele brandstof als een plantaardig dieet
  22. Het kost gemiddeld 11 keer zoveel co2 voor het produceren van een dierlijk eiwit als voor een plantaardige
  23. De vee-industrie is verreweg de grootste producent van Methaan gassen, die 25 keer zo effectief zijn in het vasthouden van warmte als co2, vrije uitloop en biologisch vlees produceert in verhouding meer methaan dan de rest van de vee-industrie
  24. De vee-industrie produceert wereldwijd 65% van alle stikstof die 200 keer zo effectief is als broeikasgas ten opzichte van co2
  25. Alleen al Zuid en centraal Amerika exporteert 136.000.000 kilo vlees per jaar om aan de hoge vraag voor vleesconsumptie te voldoen. Hiervoor worden bossen in deze regio’s plat gebrand of omgezaagd voor landbouw voor het voer van deze dieren.
  26. Nederland is de 2e grootste vleesproducent van de wereld
  27. 1 kilo rund kost 160.000 liter water
  28. Hoe dé Nederlander consumeert, koopt en handelt doet er dus wel degelijk toe
  29. Één glas melk kost 0,6 kilo aan broeikasgassen
  30. Daarnaast kost één glas melk 1,5 vierkante meter aan land
  31. En kost dat éne glas melk 120 liter water
  32. De gemiddelde Nederlander consumeert per jaar 42 liter melk
  33. Een kilo kaas kost 10 liter melk en de gemiddelde Nederlander consumeert 20 kilo kaas per jaar
  34. Daarbij consumeert de gemiddelde Nederlander per jaar ook nog 4 kilo boter
  35. Nederland is dan ook de 5e grootste zuivel producent van de wereld met een 5% aandeel van de wereldzuivelmarkt
  36. Als elke mens op aarde een vlees gecentreerd dieet zou eten zouden de olie reserves op zijn binnen 13 jaar. Als iedereen zou stoppen met vlees consumeren zouden dat 260 jaar zijn
  37. De VS gebruikt 33% van alle ruwe grondstoffen voor de vee-industrie. Vergeleken met de 2% die een vegetarisch dieet zou kosten
  38. Volgens de Food and Agriculture Organisation van de UN is twee derde van de wereld’s grootste visgebieden uitgeput
  39. Elk jaar sterven er wereldwijd 24.000 vissermannen tijdens hun werk, waardoor het s’werelds gevaarlijkste baan is.
  40. 920 miljoen dieren in Amrikaanse boerderijen sterven nog voordat ze de slachterij bereiken
  41. De helft van het geslachte varkens- en koeienvlees worden uiteindelijk bijproduct of afval
  42. De moderne melkkoe leeft met onnatuurlijk gezwollen en gevoelige uiers, mag waarschijnlijk nooit uit de stal, en word bijna heel haar verkorte leven zwanger gehouden
  43. De commerciële legkip leeft in een kleine kooi samen met 4 tot 8 andere kippen, deze normaliter sociale dieren leven in constante stress en pijn
  44. Dankzij de vee-industrie ervaren we 3 tot 4 keer per eeuw een globale influenza pandemie, vaak verspreid via wilde eenden, maar soms ook met varkens als tussen host
  45. Vegan worden is niet slecht voor de economie, de vee-industrie en visserij kost namelijk subsidies, gigantische klimaatkosten aan (die we nog ver in de toekomst moeten betalen), kost enorm veel aan gezondheidszorg per jaar, vegan is dan eigenlijk ook de meest ECOnomische keuze die je kunt maken zowel in je eigen portomonee als in de globale economie
  46. 50% van alle biggen heeft zijn tanden verpletterd en staart eraf geknipt zonder verdoving
  47. 25% van alle kalkoenen leven in chronische pijn vanwege gezwollen gewrichten die lijden onder hun te rap groeiende gewicht
  48. Vleesetende vrouwen hebben een driemaal hogere kans om te overlijden aan baarmoederhalskanker als vegans of vegetariërs
  49. Mannen die vlees eten hebben 50% meer kans op een hartaanval (cardiovasculaire ziektes zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 31% van alle sterftes)
  50. Dierlijke producten zijn hoog in natrium die ervoor zorgt dat bloed meet water vast houd, ze veroorzaken verslibbing van de vaten en vernauwen de bloedstroom
  51. Vegans hebben een verlaagde kans op osteoporose (botontkalking) is die calcium in melk blijkbaar toch niet zo heel goed voor je…
  52. Het eten van een plantaardig dieet beschermt tegen ziektes, doordat je méér complexe koolhydraten, onverzadigde vetten, phytonutriënten, antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels eet en geen (dierlijke)voeding met cholesterol, verzadigde vetten
  53. Gemiddeld eet een vleeseter twee keer zoveel vet als een vegan, heeft dan ook een hogere BMI, gemiddeld 24+
  54. En hierdoor ook een hoger cholesterol gehalte
  55. En dus een hogere kans op hart- en vaatziekten,
  56. Hogere kans op diabetes type-2
  57. En hogere kans op verscheidene soorten kanker
    (wist je dat het WHO bekend heeft gemaakt dat bewerkt vlees een directe causale relatie heeft met kanker)
  58. 55% van alle antibiotica word gebruikt voor de vee-industrie waardoor bacteriën vele malen sneller resistent worden voor antibiotica’s, deze resistentie gaat vele male sneller dan dat wetenschappers nieuwe antibiotica’s kunnen ontwikkelen waardoor we in de toekomst op een punt zullen komen dat we géén werkende antibiotica’s zullen hebben, wetenschappers schatten dit punt binnen 30 jaar te bereiken
  59. De consumptie van dierlijke producten is verantwoordelijk geweest voor: Corona, BSE ‘de gekke koeien ziekte, Q koorts, Influenza (h7n9 & h5n8), Mond en klauwzeer, HIV, de Spaanse griep, de Mazelen, de Pokken, Tyfus, de Bof, het Rota virus
  60. Er word tot 35 keer meer aan pesticiden met gechloreerde waterstoffen gevonden in de moedermelk van vleesetende moeders dan in die van niet vleesetende moeders
  61. Moeders die vis eten tijdens hun zwangerschap hebben een grotere kans op kinderen met neurologische problemen
  62. Wetenschappers die onderzoek doen naar lange termijn ruimte reizen zijn het erover eens dat zuivel en vlees geen haalbare voedingsmiddelen zijn voor astronauten, de kosten om dit te produceren op een ruimteschip zou simpelweg te groot zijn, helaas zien mensen dit op aarde nog niet op dezelfde manier
  63. Varkens zijn intelligenter dan honden
  64. Verreweg de meeste dieren uit de vee-industrie zullen nooit het daglicht zien
  65. Koeien worden voor de productie van leer meestal levend gevild na een elektronische verdoving
  66. Voor elk ei is een mannelijk kuiken vermoord, door vergassing of levend geshred << NIET OP KLIKKEN
  67. Door veganistisch te gaan eten word je gedwongen opnieuw te leren koken, dit is de perfecte kans om te leren gezonder te koken en nieuwe ingrediënten en gerechten te ontdekken
  68. Je gaat beter proeven
  69. Beter ruiken
  70. En je beter voelen
  71. Ook zal je huid meer gaan stralen
  72. Het is sexier
  73. Je hebt geen ontbindend vlees wegrotten in je ingewanden
  74. Je zult je sterker voelen
  75. En je lichter voelen
  76. Dunner voelen
  77. Schoner voelen
  78. Je kunt nog steeds (af en toe) super lekker comfort food eten
    (of deze lekkere vegan vervangers)
  79. Maar je gaat ook super veel nieuwe dingen proberen die je anders nooit zou gaan eten
  80. Je bent wat je eet
  81. Vegan eten kan super goedkoop!
  82. Als vegan mag je meer eten!
  83. Je zult in gesprekken over vlees eten altijd gelijk hebben omdat er geen goeie argumenten zijn om vlees te eten
  84. Je zult niet meer groeihormonen consumeren uit vlees
  85. Geen zware metalen meer consumeren uit vis
  86. Geen onnodige antibiotica’s meer consumeren uit vlees en zuivel
  87. Je zal geen microplastics meer consumeren via vis
  88. Je zal geen extra pesticides meer consumeren via vlees
  89. De stresshormonen die een dier aanmaakt als ze sterft zal jij niet meer consumeren
  90. Al het voer voor de vee-industrie is GMO die je niet meer zult consumeren
  91. Geen vlees schandalen
  92. Geen zuivel met pus meer
  93. Je kans op Salmonella vergiftiging gaat naar 0%
  94. Je kans op E. coli besmetting zal verkleinen
  95. Geen Listeria
  96. Je betaalt niet meer voor verkrachting, mishandeling en moord
    (want dat is wat er moet gebeuren voor elk dierlijk product)
  97. Super veel heerlijk fruit eten (snoep van de natuur)
  98. Je gaat erachter komen hoe lekker groentes zijn!
  99. Je zult leren hoe je gezond een maaltijd balanceert met de juiste hoeveelheden: groente, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden en specerijen
  100. Veganisme is zo nieuw dat er elke dag meer mensen bijkomen en hierdoor worden er steeds meer gerechten ontdekt en nieuwe bereidingstechnieken bedacht, het is culinair super innovatief, internationaal en volop in beweging!

Wil jij hier nog een argument aan toevoegen, of heb je een bezwaar dat je hier nog niet hebt kunnen terug lezen, laat het ons weten we vullen onze lijst graag aan! Stuur een mailtje naar info@happyvegan of stuur een bericht via onze facebook pagina!

Denk jij inmiddels ‘wauw, ik zou eigenlijk wel graag een stap zetten naar vegan eten, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen’, laat dat je niet tegen houden!

De Vegan in 4 Weken Challenge maakt vegan worden lekker, gezond en vooral gemakkelijk!

vegan in 4 weken challenge

Wat zit er in

  1. Vier weken aan recepten voor: ontbijt, lunch, diner en snacks!
  2. Weekschema’s Mealprep’s om gebalanceerd Vegan te eten!
  3. Boodschappenlijsten zodat je gemakkelijk vandaag nog kunt beginnen

Wat levert het jou op

  1. Genoeg lekkere Vegan recepten
    (zonder dat je keukenprinses hoeft te zijn)
  2. Variatie en balans die jou helpt gezond te eten zodat je niets tekort komt (zonder dat je meteen een voedingsexpert hoeft te worden)
  3. Gemakkelijk vandaag nog beginnen met een Vegan levensstijl
    (zonder dat je elk pakje en blikje in de winkel hoeft om te draaien, overal te verkrijgen ingrediënten, zonder lange bereidingstijden)

Het bericht 100 Redenen om vandaag nog Vegan te worden verscheen eerst op Happy Vegan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *